Instrukcija kā saskaņot 1. grupas ēku

Posted by

Lai raiti ritētu arī 1. grupas ēku saskaņošana – izstrādājām instrukciju soli pa solim. Jums jābūt sagatavotam projekta vizuālajam risinājumam – parasti tas ir ēkas plāns un fasādes, kā arī ēkas novietojuma plānam Jūsu zemes īpašumā uz zemes robežu plāna, vēlams, ar ierakstītiem ēkas izmēriem un attālumiem no robežām vai citām ēkām. Nepieciešami arī zemes dokumenti, to kopijas, zemesgrāmata un zemes robežu plāns.

Kas jāņem vērā par ēkas novietojuma izvēli – ja ēku vēlaties novietot tuvāk pie robežas kā 4m pilsētās un ciemos, vai 10m lauku teritorijās – nepieciešama kaimiņa piekrišana šādam projekta risinājumam. Kaimiņam jāparakstās uz projekta ģenplāna/novietnes. Jāatkāpjas iecerētajai ēkai arī no ceļa, ielas robežas – parasti gar ielu ir būvvaldes noteiktās sarkanās līnijas, no kurām attiecīgi ir jāievēro noteiktais attālums, parasti – minimums 6m. Dažreiz gar ielām izveidojas iedibinātā būvlaide, tuvāk ielai, un tad ēku var skaņot novietojot pa iedibināto līniju, ko var redzēt vērojot vairuma kaimiņu māju novietojumu. Vēl, pēdējā laikā būvvaldes ir savus nosacījumus papildinājušas ar prasību, ka ielas, ceļa tuvumā jābūt ir dzīvojamai mājai, un saimniecības ēkas, palīgēkas drīkst atrasties ne tuvāk ceļam, par dzīvojamo māju, tātad vismaz pārdesmit centimetrus dziļāk gruntsgabalā. Vēl ir normatīvos minēti ugunsdrošības attālumi starp ēkām, koka ēkām – lielāki, mūra – mazāki, parasti 8m vai 10m. Ja zemes teritorija nav tik liela, lai šādi attālumi starp ēkām būtu iespējami, tad var savu ēku novietojumu argumentēt ar ugunsdrošības normatīvos minēto atkāpi – ēkas ir novietojamas tuvāk, ja to kopējais apbūves laukums nepārsniedz noteiktu, diezgan lielu skaitli.

Kā pareizi saprast pieļaujo ēkas apbūves platību dažādās teritorijās – saskaņā ar jaunāko likumdošanu – tā ir kļuvusi vēl draudzīgāka cilvēkam, un ēkas ar apbūves platību līdz 60kvadrātmetriem definējas kā 1. grupas ēkas, gan tās būvējot, gan novietojot, gan pilsētu un ciemu, gan lauku teritorijās.

Varam virzīties tālāk – ķerties pie ēkas projekta skaņošanas – bis.gov.lv lapā ir iespējams ielogoties, autorizēties izmantojot internetbankas pieejas datus:

Izvēlieties PASKAIDROJUMA RAKSTS ĒKAI
Ierakstiet ēkas nosaukumu – tā var būt saimniecības ēka, atpūtas namiņš, garāža, klēts, kūts, rija, ratnīca, laivu māja tīklu māja, pagrabs, lapene, kempings, noliktava, šķūnis utml.
2. solis – jānorāda ierosinātājs, parasti tas ir zemes īpašnieks
Pēc katras izvēles jāatceras nospiest zaļo apstiprināšanas pogu, un kad tas paveikts, apakšējā labajā stūrī ir poga “Tālāk”
Tātad – kā jau augstāk skaidrojām – jāizvēlas atbilstošā būvniecības metode – jauna būvniecība, vai novietošana.
Internetā ir atrodams dokuments “Ēku klasifikācija” – ēku veidi ar tiem paredzētajiem kodiem, numuriem, visbiežāk var izvēlēties 1274 – derīgs gandrīz jebkurām palīgēkām, bet specifiskākos gadījumos, citus numurus, piemēram 1212 – ja ēka ir kempinga vai tūrisma utml. vajadzībām.
Jāievada arī ēkas parametri – augstums, stāvu skaits u.c.

Sekojoši – jāsaskaņo iesniegums pašiem ar sevi – tā ir “Saskaņošanas” stadija, un tālāk parādās pelēka IESNIEGT poga, ko izvēloties un apstiprinot – projekts tiks iesniegts būvvaldē, atliks vien gaidīt atbildi, epastā vai bis.gov sistēmā, vai abos:)

Piemēram – viens no veiksmīgiem 1. grupas ēku projektiem – saimniecības ēkas projekts “Kurzeme” – iegādājams – skaņojams un ērti raiti uzbūvējams, arī ir pieejams mūsu gatavo projektu veikalā.

27 comments

    1. Labdien! Būvniecības likumu skatiet internetā, likumi.lv vai caur saitēm savas pašvaldības mājas lapās. 1. grupas ēku definīcijas likumdošana ir samērā interesanta, cilvēkiem, būvētājiem draudzīga, īsos termiņos ēka ir saskaņojama, un pieļaujamie gabarīti gluži praktiski.
      lai Jums raženi sokas!

      Like

      1. Vispārīgajos būvnoteikumos, kas atrodami likumi.lv joprojām tiek uzrādīti 25m2. Ar 60m2 domāti – Ārpus pilsētu un ciemu teritorijām vienstāva lauku saimniecību nedzīvojamā ēka, kura nav paredzēta dzīvnieku turēšanai, un palīgēka (piemēram, saimniecības ēka, noliktava, šķūnis, pagrabs, nojume, garāža) ar apbūves laukumu līdz 60 m2? Sanāk, ka būvi (ārpus ciemiem un pilsētām) sanāk dēvēt par palīgēku? Un vai tiešām pieļaujams tikai viens stāvs?

        Like

      2. Labdien!
        Kā jau lasījāt, varbūt, jāizlasa vēl dažas reizes, jo ne vienmēr teksti ir sagatavoti viegli uztverami un cilvēkam saprotami. Saimniecības ēka – neapkurināma un vienā stāvā – 60kvm apbūve ir iespējama lauku apvidū, būvējot pašrocīgi. Savukārt līdz 60kvm pilsētā – novietojot cita uzņēmuma vai meistaru būvētu ēku, un būvēt ļauts – līdz 25kvm apbūvei. Divas definīcijas – būvēšana un novietošana, novietot var lielāku, būvēt mazāku, pilsētā. Bet laukos – droši būvēt līdz pat tiem 60kvm.
        lai Jums raženi sokas!

        Like

  1. Labdien!
    Kad vienreiz sāks skaidrot lietas latviski? Retorisks jautājums..
    Vai var būt pirmā grupā dzīvojamās mājas, laukos līdz 60m2 ?
    PS.. esmu viens un man ar to pietiktu
    L

    Like

    1. Labdien! Paldies par jautājumiem, gan retorisko, gan parasto:) par retorisko lai atbild bis sistēmas autori un līdzstrādnieki, joutūbē ir pat sērija ar video instrukcijām dažādu darbu veikšanai bis sistēmā, bet, neraugoties uz to ka pie šiem video var labi aizmigt (varbūt iespējams pat izārstēt smagu, hronisku bezmiegu?) – tomēr paliek sajūta, ka būtiskākais tomēr nav skaidrs. Atbildot uz Jūsu otro – parasto jautājumu – šobrīd tas mehānisms strādā tā, ka šīs 1. Grupas ēkas vislabprātāk būvvaldes skaņo definētas par palīgēkām – saimniecības ēkām ar klasifikāciju 1274. Bet dažādos īpašākos gadījumos, piemēram, ja zemes īpašuma apbūves nosacījumi ļauj tikai kādu specifiskāku ēku būvēšanu, tad iespējamas arī šādas ēkas, ar to galveno nosacījumu, ka tās tomēr oficiāli netiks sauktas par dzīvojamām mājām, un būs vienā stāvā. Apbūves platība tagad tiek atļauta 60kvadrātmetri, un skaidrs, ka gan šādā, gan arī mazākā platībā dzīvot var gluži omulīgi, un cilvēki visā pasaulē dzīvo visdažādākajās vietās, ieskaitot laivas, jahtas, baržas un automašīnas, piekabes, tā pat arī pirtis, klētis u.c. ēkas, pat teltis. Vai ir kāds mehānisms lai to šeit cilvēkiem neļautu – vislabāk jautājiet savā pagasta pārvaldē, bet, paredzams, ka saprotamas un konkrētas, rakstiskas atbildes uz šo jautājumu saņemt būs maz cerību. Paļaujoties uz veselā saprāta principiem, aizliegt cilvēkam dzīvot savā privātīpašumā būtu visai neloģiski, neatkarīgi cik greznu vai kā definētu ēku cilvēkam ir izdevies iegādāties vai uzcelt, un pat telts, kurā nav nedz skursteņslauķa veikta pārbaudes akta par skursteņa drošumu, nedz elektriķa, ugunsdzēsēja, zibensnovedējspeciālista aktu, dzīvot ir iespējams, tādā vai citādā komforta līmenī, kas jau ir paša iedzīvotāja darīšana un atbildība.
      Vēlot visu to labāko!

      Like

      1. Paldies par garo atbildi:)
        Tā tad sanāk ka , man tomēr tas jautājums jaskaidro uz vietas individuāli jo nevienam beigās varētu nebūt sajega zem kāda termiņa “mana” ēka būs pieskaitāma?
        Ja iespējams īsāk:))) citādi vēl vairāk esmu apjucis.
        Paldies liels

        Like

      2. Labi, mēģināsim īsi 🙂 ja Jūs būvēsiet ēku ar bankas palīdzību, tad bankas parasti vēlās lai šī ēka tiktu definēta par dzīvojamo māju, saimniecības ēkām aizdevumus parasti nemēdz izsniegt. Ja tā būs dzīvojamā māja, tad tā būs jau 2. grupas ēka, ar garāku projekta skaņošanas procesu.
        Bet izplatīta prakse ir arī mazās 1. grupas ēciņas izmantot savas dzīves un darīšanu, radošo procesu u.c. vajadzībām, nav limitēts laiks, cik ilgi cilvēks drīkst uzturēties šajās ēkās, dienā vai naktī, kā arī – viens pats, vai kopā ar neierobežotu skaitu domubiedru vai dzīves līdzgaitnieku 🙂 būvniecības likumdošana ir šādā veidā kļuvusi cilvēkiem draudzīgāka un daudz labu ieceru ļauj realizēt vienkārši, ātri, ekonomiski, to arī rosinam izmantot un piedāvājam būvniecībai racionālus, praktiskus būvprojektiņus šīm “mazajām” ēkām.

        Like

  2. Labdien,pēc kādas atzīmes vai norādes saprast ka var uzsākt būvdarbus. Apmaksas ir veiktas un ieceres dokumentācijas ir apstiprinātas. utt,bet skaidri nepasaka,Jā tagad jūs varat būvēt. kautkur 1rakstā lasiju par ”atzīmi” kuru vēlējos saņemt e pastā. vai šie akceptētie doc. būtu tā atzīme? cītādi sākšu būvēt… inspekcija klāt.

    Like

    1. Labdien!
      Tur ir diezgan arī viens jautrs variants – ja formē to kā “Paziņojums par būvniecību” tad sistēmā pēc kāda laika parādās šīs lietas sakarā statuss – būvniecība, un viss, ne mazāko komentāru no būvvldes, ne būvatļaujas nekā. Un pēc sazvanīšanās ar būvvaldi, noskaidrojas, ka jā, statuss-būvdarbi nozīmē ka būvdarbi var likumīgi ritēt, bet nekādu atbildi vai dokumentu būvvalde nesniegšot, par visu atbild arhitekts:) tā, savā ziņā interesanti, cik un par ko tieši visu atbild, un kādas ir ar to saistītie galarezultāta varianti. Katrā ziņā, īsā atbilde būtu – Jums uzzvanīt uz būvvaldi, pēc sava lietas numura apjautāties par situāciju, vai Jums ir kas jāpapildina projektā, vai varat sākt būvēt, vai vēl jānoformē būvdarbu uzsākšanas procedūra – iegādājoties civiltiesisko apdrošināšanu vai izpildto citas prasības.
      Lai Jums raženi sokas!!!

      Like

  3. Labdien! Vēlos uzcelt pirmās grupas būvi (Rīgā), kur varētu dzīvot līdz uzceļ dzīvojamo māju (2 grupas būvi). Ēku vēlos būvēt vecā šķūņa vietā, kas kadastrs.lv ir atzīmēts kā būve bez subjekta, bet dabā šī būve nepastāv. Līdz ar to, rodas jautājums – ko darīt, lai šo būvi noņemtu no uzskaites? Kā arī, pašā būvniecības likumā nav noteiktas prasības būtiskiem tehniskie datiem, līdz ar to, vēlos vel jautāt šādus jautājumus:
    1) Vai pirmās grupas ēku var celt piem. no gāzbetona blokiem?
    2) Kāds ir ēkas pieļaujamais maksimālais augstums ?
    3) Kādas ir pieļaujamās novirzes no apbūves izmēriem (vai kopējā kļūda var pārsniegt piem 0.5m)?
    5) Vai pirmās grupas ēkā drīkst ierīkot apkures sistēmu (kamīnu vai citu)?

    Paldies jau iepriekš!

    Ar cieņu,
    Toms

    Like

    1. Labdien!
      Paldies par ierakstu!
      Īsumā – 1. grupas ēkas skaitās vienstāvīgas, bet, protams, arhitektoniskie risinājumi katrai ēkai var būt dažādi, un arī ļoti oriģināli, savukārt augstuma ierobežojumi parasti privātai apbūvei ir 9-12m robežās, tātad, tam vajadzētu būt pietiekoši, arī visinteresantāko risinājumu izveidei:) Definīcija paredz, ka šīs ir palīgēkas, tātad, nav oficiāli saucamas par dzīvojamām ēkām, protams, cilvēks uzturēties savās ēkās, pat arī teltīs, guļammaisos un vispār zemes īpašumā bez nevienas ēkas drīkst neierobežotu laiku, dienā vai naktī. Attiecīgi tāda prakse pastāv, ka ļaudis apdzīvo savas saimniecības ēkas pēc saviem ieskatiem, vai izmitinot tajās viesus, ciemiņus pie lielākām svinībām, vai uzturoties, dzīvojot tajās paši, iekams tiek būvēta īstā, lielā dzīvojamā māja, kā arī tad, ja vairs nekāda cita dzīvojamā māja nav paredzēta.
      Būvmateriālu izvēle šīm ēkām ir brīva, gan mūris, gan koks gan citi materiāli ir pieļaujami, tā pat arī pamati ir iespējami visdažādākie. Novirzes no izmēriem vēlamas ne pārāk lielas – 10cm robežās var runāt par mērnieka kļūdu, vai vienoties ar mērnieku, lai tas pakoriģē izpildmērījumu, ja nobīdes ir lielākas, var gadīties, ka pieaugot ēkas apbūves platībai, būvvalde prasa formēt projektu kā 2. grupas ēkai. Ja mainījusies tikai ēkas forma, vai novietojums – var pietikt tikai ar sīku izmaiņu projektiņu uz pāris lapām. Par iespējamo apkures ierīču iebūvi domas dalās – ir būvvaldes kas uzskata ka bīstamas iekārtas 1. grupas ēkās nav jāiebūvē, vismaz, līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā, pēc kuras, saprotams, var vēl daudz kas mainīties un papildināties ēka ar dažādām lietām, ne tikai mēbelēm vai saimniecības piederumiem. Ir būvvaldes, kuras ļoti labprāt akceptē, 1. grupas, piemēram, pirtiņas, kurās tad tiek pieminēts, ka ir malkas krāsns apkure. Un attiecīgi, projektam var pievienot ugunsdrošības noteikumu lapu.
      Lai Jums raženi sokas!!!

      Like

  4. Vai pareizi sapratu, ja es vēlos Ogres pilsētā uzbūvēt pašu spēkiem 40 kvm dzīvojamo ēku , tad tā vairs nebūs 1.grupas ēka? Jo neatrodas lauku teritorijā ?

    Like

    1. Labdien!
      Tagad jaunais likums paredz, ka neatkarīgi vai esat laukos vai pilsētā, 60kvm apbūves platība raksturo 1. grupas ēku, savukārt vai tā ir dzīvojamā vai nē, to jautājiet būvvaldē, visdrīzāk, ka tai būs jādefinējas par saimniecisku vai palīgēku.
      lai Jums raženi sokas!

      Like

  5. Vispirms vēlējos pateikt lielo Paldies! par Jūsu rakstiem, mazēku projektiem un šo instrukciju. Arī es šeit guvis iedvesmu esmu nolēmis iet likumisko ceļu saimniecības ēkas būvniecībai. Sazīmēju ēku SketchUpā, tālāk pēc Jūsu piemēriem projektu uzzīmēju Inkscapē. Lai arī tas pirmajā reizē prasīja pāris nedēļu vakarus un dažus spaiņus alus, pašam liekās ka sanāca tīri solīdi.
    Pozitīva ziņa ir arī no kaimiņa, kurš pie zemes robežas ēku piekrīt būvēt, saka visu saskaņošot. Un te nu tas lielais jautājums uz kuru nevaru nekur atrast atbildi – kā izskatās saskaņojums ar kaimiņiem ko iesniegt BISā? Vai pietiek ja kaimiņš uzliek uz projekta un novietojuma plāna PDFā savu e-parakstu, vai tas ir kāds atsevišķs dokuments?
    Par atbildi paldies jau iepriekš!

    Like

    1. Labdien!
      Paldies par komentāru! Saskaņošanai ar kaimiņu – vislabāk izprintēt ēkas ģenerālplānu – novietojumu ar piesaisti, izmēriem zemes gabalā, un tajā norādīt vietu kaimiņa parakstam – vārds, uzvārds, personas kodi, adreses, kad. nr. un teksts – “projekta risinājumiem piekrītu”, lai kaimiņš parakstās, un tad ieskanētu vai nofotografētu šo lapu kopā ar projektu jāiesniedz bis sistēmā.
      Lai izdodas iecerētais!!!

      Like

  6. Sveicināti!
    Mēģināju ar Jūsu instrukcijas palīdzību izmantot BIS sistēmu, lai reģistrētu uz mūsu zemes gabala nelielu šķūni, viss izdodas kā instrukcijā, bet nevaru nekādā veidā iesniegt, jo parādās šāds uzraksts “Būvprojektam ir jāpievieno vismaz viena lapa ar ieceres vizuālo risinājumu”. Turklāt tam būvprojektam ir jābūt ar specifisku paplašinājumu.

    Like

    1. Labdien!
      Mēģiniet vēlreiz, vizuālais risinājums – tur parasti pietiek ar ēkas attēlu, zīmējumu vai vizualizāciju bez stūrīša/rakstlaukuma – bez privātās informācijas, adresēm, pasūtītāja vārda utt, jo šī informācija būs publiski pieejama bis sistēmā. Pievienojot šo lapu, atķeksējiet labajā pusē augšā, ar zilu ķeksīti, ka šī lapa ir vizuālais risinājums. Tad vajadzētu visam labi izdoties!

      Like

  7. Labdien!
    Vēlējos jautāt par zemes gabala būvlaidēm.
    Vai ēku novietojot uz zemes gabala jāievēro aizsargjoslas, sarkanās līnijas, būvlaides?

    Like

    1. Labdien!
      Jā, būvlaidas ir svarīgas, parasti no kaimiņu robežām ēka var atrasties 4-5m attālumā – 4m mūra ēka, 5m – koka konstr. ēka, ja tuvāk – tad jāsaņem kaimiņa piekrišana. Vēl ir būvlaides, sarkanās līnijas no ielām un ceļiem – tās parasti ir 6m platumā, mēdz būt arī mazākas, kā arī, ja ir daudz kaimiņu mājas tuvāk vai tālāk no ielas – to mēdz dēvēt par iedibināto būvlaidi, un Jūsu māju var būvvalde prasīt novietot saskaņā ar šo iedibināto būvlaidi, identiskā attālumā no ceļa kā ir novietotas kaimiņu ēkas. Sīkāk par šo jautājiet savā būvvaldē.
      lai Jums raženi sokas!

      Like

  8. Labdien!
    Liels paldies Jums par šī satura veidošanu, ļoti pietrūkst no valsts un pašvaldībām šāda veida vienkārša komunikācija ar iedzīvotājiem.
    Arī mēs vēlamies/esam procesā 1.grupas ēkas būvniecībai uz sava zemes gabala un pēc paskaidrojuma raksta iesniegšanas būvvalde prasa “pievienot ēkas piesaistes plānu (GP), kas veikts uz topogrāfiskā uzmērījuma plāna”.
    Vienā no paskaidrojuma raksta posmiem bija jāiezīmē ēkas novietojums kartē uz zemes gabala, kas arī tika izdarīts. Domāju, ka ar to būtu pietiekami, bet būvvalde tomēr ir atsūtījusi šādu pieprasījumu. Lai gan noteikumos šāda prasība nav paredzēta (vai varbūt neprotu atrast?). Katrā ziņā šobrīd notiek diskusija ar būvvaldes darbiniekiem, topogrāfisko uzmērījumu veic mērnieks un tas sadārdzina un sarežģī 1.grupas ēkas saskaņošanu.
    Kāds būtu Jūsu ieteikums šajā situācijā?
    Otrs jautājums – saskaņā ar kadastrs.lv informāciju zemes gabala lietošanas mērķis ir individuālā dzīvojamā apbūve, bet zemes lietošanas veids ir mežs. Paskaidrojuma rakstā ir jāatzīmē, vai būvniecība ir paredzēta meža zemē un jānorāda atmežojamā platība. Dzīvē ir tā, ka neplānojam izcirst kokus, bet gan uzbūvēt nelielu koka karkasa mājiņu, kas ietilpst no kokiem brīvajā laukumā, tāpat arī neplānojam pieslēgties elektrotīklam, vilkt kanalizāciju un ūdeni, būvvaldes darbinieks atbild, ka atmežošana ir jāveic tāpat, pat ja netiek cirsti koki.
    Kur meklēt atbildes? Pārraku visu internetu, diemžēl par šo neko neatradu.

    Like

    1. Labdien!
      Paldies par labo atsauksmi!
      Parasti jau neprasa ģenerālplānu veidot uz topogrāfiskā plāna, bet, iespējams, ka ir sarežģītāki gruntsgabali, kurus šķērso dažādas komunikācijas, vai tās atrodas tuvumā, un tādēļ būvvalde vēlas nodrošināties, ka tiks ievērotas aizsargjoslas komunikācijām utt, un tādēļ jārēķinās ar papildus izdevumiem topogrāfijas mērīšanai.
      Atmežošana ir formalitāte, kur izvēlēto taisnstūri Jūsu zemes īpašumā oficiāli pārdefinē par ne-meža zemi, neatkarīgi vai tieši tur ir kāds koks vai nē. Protams, mīlot kārtību, var par šiem jautājumiem doties uz būvvaldi strīdēties, bet, nelielas ēkas gadījumā, kur atmežojamo kvadrātmetru skaits nav liels, izmaksām arī nevajadzētu būt pārmēru lielām, lai paveiktu šo oficiālo “atmežošanu”. Veicot šo pasākumu, norādiet, ka nevienu koku nav paredzēts likvidēt. Ja būs topogr. plāns tajā varēs redzēt arī kokus, kuri saglabāsies.
      lai Jums raženi sokas!!!

      Like

Leave a comment